Новооткривени драгуљ – представљена конзервирана Вита из Витковачког поља и почетак радова на реконструкцији Завичајног музеја

Највећа до сада откривена статуета винчанске културе Вита, рестаурирана је и представљена у Александровцу. Пронађена је у августу 2019. године на локалитету Витковачко поље.Статуета Вита, висока је 54 центиметара, и стара је, не као што се претпостављало 6.000 година, већ око 7.000 година.Откриће Вите, и делова и остатака праисторијског домаћинства, потврдило је, до тада претпоставку, да се у близини Александровца налази велико насеље и центар винчанске културе. Вита је откривена пола века после ископавања три фигурине жупских венера, које се сматрају случајним налазима.

Статуа са Виткова, бисер винчанске културе, која је, захваљујући умешности и знању наших археолога и конзерватора, у свом пуном сјају и лепоти пред нама, открива нам тајне богатог Жупског краја које је хиљадама година чувало ово поднебље, изјавила је министарка културе и информисања приликом светског представљања фигурине Вита нађене на овом локалитету. Ово непроцењиво културно благо допринеће бољој видљивости и препознавању Александровца као важног археолошког локалитета, као што су то чиниле фигуре пронађене пре пола века као што су Миладија, Ружица, Гроздана и Мадам де Венчац. „Уверена сам да ће не мање интересовање бити показано и за новооткривени драгуљ“, истакла је министарка Гојковић.

Обилазак почетка радова на реконструкцији Завичајног музеја Жупе који је започет захваљујући средствима Министарства културе и информисања.Стицањем статуса установе заштите уметничко-историјских дела, Музеј се на свеобухватан начин брине и ангажује на истраживању богатог културног наслеђа жупског краја, у коме су недавно откривени изузетни археолошки налази.Завичајни музеј Жупа располаже археолошком, етнографском и историјском грађом која броји око 3.000 предмета. Највреднији експонати су пет неолитских статуа које припадају винчанској културној групи са локалитета Витковачко поље, а дела су првих земљорадника са ових простора пре око 6000 година.

Миннистраство културе и информисања
Миннистраство културе и информисања

Овај унос је објављен под НАСЛОВНА. Забележите сталну везу.