Више од 32 милиона динара за обнову ратних меморијала

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић уручио је данас уговоре о финансирању 16 пројеката за инвестиционо одржавање ратних војних меморијала у 2023. години, укупне вредности 32.193.176 динара. Од 16 пројеката, два пројекта представљају инвестиционо одржавање у иностранству, и то Спомен костурнице на Виду – Република Грчка и спомен-плоче на месту погибије Војводе Вука, Република Северна Македонија.

Средства су добили заводи за заштиту споменика културе у Зрењанину, Нишу, Београду, Краљеву, Панчеву, као и покрајински и републички завод за заштиту споменика културе.

Приликом потписивања уговора, министар Селаковић је рекао да је потребна непосредна сарадњу између министарства и завода за заштиту споменика с обзиром на то да пројекти нису опредељени само за рестаураторско-конзерваторске радове и радове на текућим одржавању наших ратних војних меморијала у земљи и иностранству, већ и за израду пројектно-техничке документације.

Као посебно важан пројекат, Селаковић је издвојио, реконструкцију Спомен комплекса битке на Чегру, који се налази изнад Ниша, те изразио да ће то место добити сасвим нови изглед до наредног обележавања ове, од великог значаја, битке из Првог српског устанка. Он је додао да сваки од пројеката, чије финансирање, односно ко-финансирање сада одобрено, има свој посебан значај за наше културно наслеђе и неговање сећања.

Селаковић је оценио да постоји немали број меморијала који би требало да постоје, те да задатак у будућности треба да буде да се обележе она места на којима су се одигравали значајни догађаји из наше пршлости, чиме ћемо сачувати од заборава и људе и те догађаје, који су на тим местима оставили трага у нашој историји.

Право на подношење предлога пројекта за инвестиционо одржавање ратних меморијала у Републици Србији имају надлежни заводи за заштиту споменика културе, док за инвестиционо одржавање ратних меморијала у иностранству има републичка установа надлежна за заштиту споменика културе.

Јавни позив за подношење предлога пројеката у 2023. години, надлежним заводима за заштиту споменика културе, објављен је 17.03.2023. године на званичној интернет страници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Јавни позив остаје отворен до 30. септембра ове године и Комисије ће наставити да заседају у складу са Јавним позивом, најкасније у року од 60 дана, од дана пристиглости нових предлога пројеката за инвестиционо одржавање.

Mинистарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Категорије