Временска капсула: Маглич

Редакција за културу и уметност, у оквиру серијала „Временска капсула“, премијерно приказује документарно емисију „Маглич“ која је посвећена једној од најочуванијих и најлепших тврђава или замкова у средњовековној Србији.

Тврђава Маглич је удаљена 20 км од Краљева. Смештена је на високој стени над којом су се надвили обронци планине Столови. Једном страном је окренута Копаонику, а другом Голији. Са тврђаве која се као светионик издиже изнад клисуре, пружа се најлепши поглед на реку Ибар која у подножју гради стрму и живописну клисуру коју народ овог краја зове Долина краљева, Долина векова или Долина јоргована. Кроз клисуру води пут ка Старој Рашкој и немањићким задужбинама, до: Студенице, Градца, Ђурђевих ступова, Старог Раса, Сопоћана и Јелеча, пут којим вековима пролазе каравани повезујући долину Мораве са Косовом.

Емисија је покушај да завиримо у давну прошлост и откријемо ко је први градио на Магличу, када је подигнута тврђава какву данас видимо, ко је био њен градитељ и оновитељ, каква је била улога архиепископа Данила ИИ у животу Маглича, шта су показала вишедеценијска истраживања која спроводе стручњаци Завода за заштиту споменика културе и Народног музеја из Краљева.

У емисији се присећамо и прве обнове тврђаве седамдесетих година 20. века, мештана који су помагали њену обнову и представљамо младе волонтере Културног центра „Магличград“ који својим активностима помажу и чувају тврђаву од заборава. Заслугом волонтера који скелом на свака два сата превозе путнике преко реке, јер је висећи мост одавно срушен, могуће је данас стићи до тврђаве.

У емисији учествују: др Татјана Михаиловић, археолог, Марија Алексић Чеврљаковић, археолог, Горан Кужић, архитекта, Немања Трифуновић, историчар, Јово Ћирица, мештанин и Милош Сретеновић из Волонтерског центра „Магличград“.

Категорије