Алеја носилаца споменице 1941. године у Краљеву

На старом гробљу у Краљеву данас су започети радови на санацији Алеје носилаца споменице 1941.године, која је према пројекту архитекте Михајла Димитрића, подигнута 1976.године.

У Алеји су похрањени посмртни остаци 38 припадника партизанског покрета, који су били носиоци партизанске споменице 1941. Од  изградње овог монументалног комплекса 1976.године на њему није било заштитних радова, па су ово први конзерваторско-рестаураторски радови од настанка споменика.

Средства за реализацију пројекта санације од 1. 800.000, 00 динара одобрило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Извођач радова је грађевинско предузеће ДРОБЊАК ИНЖЕЊЕРИНГ из Младеновца, а очекивано време завршетка радова је двадесет дана.

Пројектом је предвиђена рестаурација свих површина споменичке композиције и бетонских зидова са бронзаним медаљоном и натписима, партерно уређење са елементима инфраструктуре и рестаурација пешачких стаза, као и уређење зелених површина са увођењем потребних елемената мобилијара.

Осим на овом комплексу, конзерваторско-рестаураторски радови биће изведени и на меморијалном простору Ружића брда (познатији као топ) у Дракчићима, као и на Споменику жртвама фашистичког терора у Конареву. Руководилац ових пројекта је архитекта Завода за заштиту споменика културе Горан Кужић.

 

                   

Категорије