Конзервиран горњи и делимично средњи део ужичке тврђаве

Са нешто мање од шест милиона динара, колико је Завод за заштиту споменика културе из Краљева од Министарства културе издејствовао ове године за ужичко утврђење из 14. века, завршена је конзервација горњег и делимично средњег дела Старог града.

Ово је вишегодишњи пројекат који изискује огромна средства. Извршили смо дерсовање зидова и обновили донжон главну кулу на којој ће се налазити видиковац са погледом на Ужице. Очекујемо да ће Министарство наредне године определити новац за наставак радова на средњем делу тврђаве где ћемо полако доћи до водене куле. Преостаје још постављање туристичке сингализације на конзервираном делу тврђаве и постављање заштитне ограде – саопштио је Иван Милуновић, директор Завода за заштиту споменика културе.

Упоредо са конзерваторским пословима на каменим бедемима припрема се идејни пројекат, који су на себе преузели архитекта академик Бранислав Митровић и редитељ Емир Кустурица, а који ће понудити и нове садржаје ради оплемењивања Старог града и стављања у туристичку понуду.

 

Категорије