У петак 27. октобра, у оквиру програмске целине „Подухвати“ на овогодишњем Сајму књига, представљено је вредно издање „Краљево – један српски топос“, Завода за заштиту споменика културе Краљево, о чему су говорили ауторка монографије, археолог заводаГордана Гаврић, Драган Булатовић и Драган Хамовић, који је и модерирао разговор.

Представљајући монографију, Драган Хамовић је истакао да је ово дело место сећања, да сва та памћења нису повезана само просторно, него и духовно и симболички. Баштина је стилски и библиофилски уређена у овом издању и импозантно изведена, закључио је он.

Гордана Гаврић је на самом почетку подсетила присутне на чињеницу да је прошло шест деценија од објављивања сличне књиге о Краљеву. Овај драгоцени топос, упркос новим научним сазнањима, није до сада добио публикацију која би широј читалачкој публици, приказала богату културну баштину самог града и околине. Краљево поседује богато споменичко наслеђе, а сви они заједно кроје јединствени рам за културну историју града. Неки од споменика значајни су за локалну заједницу или за регион, а неки се налазе на листи светске културне и природне баштине. Нагласивши да су манастири Студеница и Жича стожер националне српске историје, она је додала да то нису једине знаменитости културне баштине Краљева, већ да ту спадају многобројни споменици, као што је, примера ради, кућа споменика културе која припада Саватију Божићу

Проф. Драган Булатовић је нагласио да ауторка монографије, Гордана Гаврић,  спада у оне најбоље представнике археолошке заштитарске школе. Он је похвалио и њен стил и начин писања,  речима да спаја професију и стварност, избегавајући стереотипе које поседују строго стручни научни текстови. Булатовић је завршио своје излагање занимљивим закључком да ово дело даје прилику туризмолозима да направе преко 100 поузданих туристичких водича за град Краљево.

Министарство културе и информисања Републике Србије, заједно са Заводом за заштиту споменика града Краљева, подржали су овај велики и значајан подухват……..више