Манастир Ђурђеви Ступови

Djurdjevi stupovi

Манастир Св. Ђорђа основао је велики жупан Стефан Немања на једном вису изнад престонице Раса. Манастирски комплекс у централном делу чува остатке цркве надвишене просторном куполом, а на западној страни украшене двема кулама-ступовима. Црква је, према натпису изграђена 1170/71 године. Доживевши тешку судбину споменика разорених ратовима, овај храм чува тек фрагменте живописа на обрушеним зидовима, док је један део фресака пренесен у Народни музеј у Београду. Од свих Немањиних задужбина, једино су се у овој цркви сачувале фреске које је добила заслугом свог првог ктитора. Византијски сликари, на зидовима цркве у Ђурђевим Ступовима, донели су у Србију нови систем декорације храмова, у науци познат као стил династије Комнина.

Краљ Драгутин је 1282/83. год. предузео обнову сликане декорације у припрати цркве Св. Ђорђа . Том приликом осликани су и зидови капеле коју је, преправљајући улазну кулу у истом манастиру, краљ Драгутин изградио као спомен на Дежевски сабор. Мајстор који је извео ове фреске, највероватније Грк, стилски је близак цариградским уметничким круговима тог времена.

Обимни истраживачки радови открили су остатке објеката насталих у Немањино време од којих је вредно поменути трпезарију и цистерну са филтером за пречишћавање воде и бунара. Откривена је, такође и трпезарија из времена обнове краља Драгутина која је, судећи према незнатним фрагментима живописа била осликана.

Категорије