На локалитету Градина у току су конзерваторско рестаураторски радови

На археолошком налазишту Градина које се налази између општина Ариље и Ивањица у току су хитни конзерваторско рестаураторски радови на поправци и превентивној заштити тог важног локалитета. У финансирање радова, за које је потребно пет милиона динара, уз Министарство културе укључиле су се и суседне општине које у очувању тврђаве виде изузетну туристичку шансу.

До виса над Радаљевом и Трешњевицом може се једино источном страном. Утврђење Градина чува приче из прошлости које по вишеслојним налазима досежу до праисторије. Куле, ровови, остаци бедема сведоче о утврђеном граду, подигнутом у раном византијском периоду, највероватније шестом веку нове ере.

Марија Алексић Чеврљаковић стручна сарадница Завода за заштиту споменика културе у Краљеву каже да је утврђење било у функцији до позног средњег века, то јест да је запустело, односно уништено у другој половини 14. века, највероватније у борбама обласних господара за власт.

Локалитет Градина археолози су истраживали прошле године. Сада се ломљеним каменом зида јужни бедем. Очекује се да ће радови на хитној поправци и превентивној заштити локалитета, за које је обезбеђено пет милиона динара, бити завршени до средине следеће године.

„Паралелно радимо и на ужичкој тврђави и многим споменицима на територији централне Србије и Министарство културе је доделило око 21 милион нашој установи за конзерваторске радове“, прецизирао је Иван Милуновић, в.д. директора Завода за заштиту споменика културе у Краљеву.

Над литицама које се обрушавају ка Моравици поглед се пружа с једне стране до Ариља, с друге до Ивањице. Зато је очување историје и легенди заједнички задатак.

Зоран Тодоровић, председник Општине Ариље сматра да је очување локалитета битно из културних и туристичких, и многих других разлога: „Општина Ариље и Општина Ивањица употребиће ово туристички и једноставно ће нам послужити за развијање наших општина“.

„Ми ћемо се трудити, наравно, да и у будућности подржимо овакве и сличне пројекте јер заштитом значајних археолошких локалитета штитимо историјско и културно наслеђе Србије“, истакао је Зоран Лазовић, председник Општине Ивањица.

Крај остатака вековима сакривеног утврђења је и црква из 19. века. Да Градина буде приступачнија туристима у плану је обезбеђен приступ степеницама и постављање инфо-табли.

Овај унос је објављен под КОНЗЕРВАТОРСКО РЕСТАУРАТОРСКИ ПРОЈЕКТИ. Забележите сталну везу.