Јеличића кућа, ОП Брус, у току је израда одлуке о утврђивању за НКД

У току је реализација Пројекта израде предлога одлука о утврђивању 11 добара који уживају претходну заштиту за непокретно културно добро.

 

Пројекат представља једну од основних активности установе заштите непокретног културног наслеђа на основу важећег Закона о културним добрима РС. Валоризација и утврђивање за непокретно културно добро добара која уживају претходну заштиту, врши се у циљу подизања степена правне заштите на оним непокретностима за која је утврђено да имају значајна историјска, споменичка, уметничка и друга својства.

Овај пројекат се односи на проглашење за непокретно културно добро шест објеката (Народни универзитет и Стара пошта у Крушевцу, Индустријски водоторањ Фабрике вагона, Стара градска електрична централа и Миздраковића куће у Краљеву, Јеличића кућа у Брусу), три спомен обележја (Спомен костурница стрељаним рањеницима и Спомен чесма Александру Обреновићу на Златибору и Споменик Таоц вајара Ота Лога стрељаним железничарима у кругу Фабрике вагона у Краљеву) и проглашење два археолошка налазишта (Зидине у Ариљу и Рељине Градине код Новог Пазара).

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.