Родна кућа Милунке Савић, село Копривница, ОП Рашка

 Домаћинство Милунке Савић налази се у селу Копривница код Јошаничке Бање, у скровитом брдском пејзажу планине Жељин и представља родно место ове јунакиње, место где је она живела и одакле је кренула у ослободаилачке ратове. Домаћинство највеће хероине у историји српскoг ратовања, чине кућа са вајатом, пећ за печење хлеба, амбар за жито, кош за кукуруз и дрвљаник. Сви набројани објекти били су у изузетно лошем стању, док су неки сачувани само у темељним зонама.
Стара кућа у којој се Милунка родила, живела и подизала своју породицу била је у рушевном стању, готово потпуно девастирана. Кровни покривач и конструкција били су потпуно су уништени. Греде тавањаче, шашовци и коленике су биле грађевински неупотребљиве и послужиле су као угледни примерак за нове елементе. Малтер са бондручних зидова је потпуно отпао и само су још дрвени приковци држали зидна платна да се потпуно не распадну. Зидови од камена и опеке су такође затечени у урушеном стању. Столарија и делови ентеријера су дотрајали те су као такви представљали угледни пример за реконструкцију.
Конзерваторско-рестаураторским пројектом је предвиђено враћање објеката у изворно стање под руководством архитекте Рајка Чубрића. Пројекат је финансиран од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. Радови су трајали током лета и јесени 2015. године. Родна кућа Милунке Савић је засијала пуним сјајем и наставак активности се очекује на пролеће 2016. год. што подразумева укључивање локалног становништва уз помоћ туристичке организације и установа заштите културних добара у ревитализацију места и процес одрживог развоја. Пројекат је настао као део ширег пројекта Социо-културна ревитализација Јошаничке Бање ауторке др Марије Марић у коме су планиране још много активности на културним добрима овог краја, попут Старог и Новог купатила у бањском парку, родне кућу Патријарха Германа, археолошких локалитети средњовековне жупе Јехошанице, споменика Милунки Савић са галеријским простором у центру Бање и др.

Дом хероине Милунке Савић ниче из корова

 

 

 

Овај унос је објављен под Uncategorized, БАНЕРИ, ИЗВОЂЕЊЕ РАДОВА НА КУЛТУРНИМ ДОБРИМА, КОНЗЕРВАТОРСКО РЕСТАУРАТОРСКИ ПРОЈЕКТИ, НАСЛОВНА. Забележите сталну везу.