Oтпочели конзерваторско рестаураторски радови у оквиру Спомен парка у Чачку и Спомен костурници у Прељини

Отпочели су конзерваторско рестаураторски радови у оквиру Спомен парка у Чачку и Спомен костурнице у Прељини.

Завод за заштиту споменика културе Краљево почео је радове на реконструкцији Спомен парка у Чачку и Спомен костурнице у Прељини. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, одобрило је средства Заводу за заштиту споменика у износу од око 20.000.000,оо динара за реконструкцију спомен – обележја на територији Чачка, Краљева, Врњачке Бање и Рашке.

Од тог износа, 6 милиона и 600 хиљада динара намењено је реконструкцији Спомен парка борбе и победе у Чачку и Спомен костурние у Прељини.

Одобрена средства довољна су само за санацију и реконструкцију Меморијала, док ће средства за скулптуре у Прељини, које су однете са овог спомен – места, бити финансирана од накнадно добијених средстава за које се буде аплицирало.

Према речима, Ивана Милуновића, в.д. директора Завода за заштиту споменика културе Краљево, споменици су оштећени због нередовног одржавања, али и због несавесног понашања појединаца.

Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, рекао је да ће ова опредељена средства вратити стари сјај споменицима палим борцима којима све данашње генерације треба да буду захвалне. Он је додао да је од укупно 6. 600.000 динара за Спомен коструницу у Прељини опредељено 1.600.000, док је за Спомен парк на Топаловом брду 4.000.000 динара.

Иван Милуновић, в. д. директора краљевачког Завода за заштиту споменика, каже да ће радови бити окончани на јесен ове године.

Подсетимо, Спомен парк на Топаловом брду лежи на површини од 36 хектара и састоји се од два дела: Меморијални део и излетиште. У Меморијалном делу налазе се посмртни остаци 4650 бораца.

У Прељини је сахрањено 154 борца.

Ни један ни други споменик није нити рестауриран нити конзервиран откако је направљен.

 

Категорије