Пројекат „Дигитална Петрова црква”

Иновациони пројекат „Дигитална Петрова црква”, који је Цркву Светих апостола Петра и Павла у Расу преко апликације „Холоград” учинио глобално доступном, представљен је у недељу, 22. маја 2022. године, у порти те цркве. Сви људи на свету ће преко те апликације моћи да приступе Цркви Светих апостола Петра и Павла у Расу.

Пројекат „Дигитална Петрова црква” је реализован уз подршку Министарства за иновације и Владе Србије.

Кроз употребу савремене технологије виртуелне и проширене реалности иновативна апликација омогућује корисницима приступ мноштву фотографија и видео-секвенци.

Министар Ненад Поповић рекао је да сада сви грађани у свету помоћу апликације могу да уђу на мобилним телефонима и компјутерима у Петрову цркву и да осете виртуелну и проширену реалност.

„Кроз најмодернију технологију добијамо слику Петрове цркве, коју свако на било којој тачки света, на свом мобилном може да погледа”, рекао је он.

Оценио је да је важно да Србија покаже најлепше што има – своје цркве и манастире. „Да покажемо како смо настали, да смо ми стари европски народ”, рекао је Поповић. Додао је да је битно да сви могу да погледају ово највеће благо које ми у Србији имамо.

„Петрова црква сигурно је један од наших највећих историјских споменика, место где је крштен Свети Сава и где је миропомазан Стефан Немања. Овде смо ми настали. Важно је да спојимо и традицију и модерно и да оно што је најлепше покажемо помоћу најсавременијих технологија”, казао је Поповић.

Оценио је да грађани Србије овим пројектом треба да се поносе.

„Позивам их да отворе апликацију, користећи виртуелну и појачану реалност, и проживеће потпуно исти доживљај као да се налазе овде у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Расу”, рекао је Поповић.

Апликацију „Холоград” можете скинути кликом на ХОЛОГРАД.

 са сајта : Српска средњовековна историја.

Фото : Завод за заштиту споменика културе Краљево

Категорије