ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „ПАРК ПРИРОДЕ ГОЛИЈА“

Поводом две деценије од проглашења Парка природе „Голија“ и добијања статуса Резервата биосфере „Голија-Студеница“, Јавно предузеће „Србијашуме“ штампало је пригодну монографију.

У присуству челника локалне самоуправе и гостију, промоција овог издања под називом „Резерват биосфере Голија–Студеница – Парк природе „Голија” у Свечаној сали Градске управе у Краљеву одржана је симболично на Европски Дан натуре 2000, а у оквиру Недеље заштите биодиверзитета. 

Двојезична монографија – на српском и енглеском језику, чији је издавач ЈП „Србијашуме“, урађена је заједно са Еко центром из Београда, уз ангажовање 20 стручњака различитих специјалности. У њој су наведени најважнији подаци о парку природе, пописи најзначајнијих природних и културних вредности, приказан је концепт резервата биосфере код нас и у свету. Ту су текстови људи који са и од Голије живе и који познају њене тајне, легенде, приче, гастрономију и становништво, а аутори су се трудили да објективне чињенице украсе и личним доживљајима и утисцима.

– Монографија би требало да буде инспирација и водич за све оне који желе да се упусте и уживају у чарима Голије – поручио је Дејан Загорац, један од уредника монографије.

Наредна промоција требало би да буде одржана 6. јуна у Рашки и дан касније у Ивањици на Светски Дан заштите животне средине. Потом је планирана промоција у Београду, као и у Паризу од стране Сталне делегације Републике Србије при УНЕСКУ. 

Извор : INFO KV PRESS

Категорије