Влада Србије је утврдила кућу Милана Јокића у Бајиној Башти за споменик културе и Јабланицу у селу Плеш и Градину у Радаљеву и Трешњевици за археолошка налазишта.

 

Кућа Милана Јокића у Бајиној Башти утврђена је за споменик културе имајући у виду да објекат представља репрезентативни пример градитељства новоформиране грађанске елите у градовима јужно од Београда у међуратном периоду. У питању је најрепрезентативнија грађевина стамбеног типа у Бајиној Башти подигнута за богатог трговца дрвеном грађом Милана Јокића из Раче на Тари, који је изградњу куће започео 1924. а завршио 1926. године За екстеријер куће посебно је карактеристичан средишњи део фасаде са аутентично очуваним двокрилним дрвеним вратима, док ентеријер поседује посебне вредности због чињенице да је готово потпуно сачуван у изворном изгледу и облику.

Градина у Радаљеву и Трешњевици налази се на територији општина Ивањица и Ариље и са утврђења је контролисан важан комуникацијски правац од средњовековног Ужица према Сјеници и ка долини Ибра. Најстарији хоризонт припада праисторијској епохи, односно прелазу из бронзаног у гвоздено доба, док млађем праисторијском хоризонту одговарају налази раноантичког, односно хеленистичког периода. Током 6. века, изграђени су бедеми и остали фортификацијски елементи, који су у каснијим временима само ојачани и надограђени. Потврђено је да је утврђење било у употреби у периоду од 9. до 11. века, када је могло постати седиште жупе Моравица,а најмлађи хоризонт припада позносредњовековној епохи и другој половини 14. века.

Археолошко налазиште Јабланица у селу Плеш, општина Александровац, налази се на равном платоу речне терасе потока Јабланица. Археолошким истраживањем откривени су остаци мањег античког купатила које је датовано у 3-4. Век, које је имало подни систем грејања – хипокауст, а на основу обављених геофизичких истраживања утврђено је да је овај објекат део већег грађевинског комплекса, античког пољског имања или насеља. Остаци античког стамбеног комплекса са купатилом сведоче о повезаности становника овог краја са рударством и металургијом који су на овом простору извођени у касноантичком периоду у римској провинцији Мезији на централном Балкану.

Преузето са ФБ странице : Министарства културе.

Категорије